Soutěž o nejvšestrannější dvojici - pravidla Florbal

Florbal je v principu sport podobný hokeji. Speciální výstroj tvoří hokejky 95-104 cm dlouhé. Míček, se kterým se hraje, je děrovaný. Pravidla omezují fyzický kontakt hráčů, včetně vysoké hry holí. Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení pravidel.

Hráči

Proti sobě hrají vždy 2 smíšené dvojice.

Taktika

Zvolená taktika obsazení brány a rozložení pohybu na hřišti je na dané dvojici. Není stanoveno, že 1 z hráčů musí být povinně v brance. Neexistuje „ofsajd“.

Hrací plocha

Budeme hrát na upravené ploše – polovina volejbalového kurtu. Hřiště pro florbal bude ohraničeno mantinely.

Hrací čas, vhazování

Normální hrací čas je 8 minut. Na začátku si zástupci týmů střihnou o úvodní stranu. Po 4 minutách dojde k výměně stran.

Hrací čas je hrubý. Během normálního hracího času má každé družstvo právo vyžádat si jeden time-out (20 vteřin). Výjimku tvoří poslední minuta normálního hracího času. Během té již není možné si time-out vyžádat (důvodem je zamezit snahám o taktizování při těsném výsledku ke konci utkání).

Utkání musí skončit výhrou jednoho z týmů. V případě remízy po normálním hracím času každý hráč v poli z každého družstva provede postupně každý jedno trestné střílení, dokud se stav nerozhodne. Trestné střílení se provádí od vlastní branky do prázdné branky soupeře.

Na začátku každé půle nebo po potvrzení regulérně vstřelené branky se vhazování provádí na středovém bodě. Vhazování je velmi podobné hokejovému „buly“. Obě hokejky i míček jsou před zahájením vhazování na zemi. Na písknutí se každý hráč snaží získat míček pro sebe. (Z vhazování je možno přímo vstřelit branku.)

Opustí-li míč hřiště, rozehrání provede družstvo, které se neprovinilo.

Co je zakázáno (potrestáno ztrátou míčku – rozehrávkou soupeře)

Pokud hráč zasáhne, blokuje, zvedne, přidrží nebo kopne do soupeře nebo soupeřovy hokejky. Zvedne-li hráč v poli čepel hokejky nad úroveň pasu v nápřahu vzad před zasažením míče, nebo při došvihu vpřed po zasažení míče. Hraje-li hráč, nebo snaží-li se hrát chodidlem. Vloží-li hráč v poli svou hokejku, chodidlo či nohu mezi soupeřovy nohy či chodidla.

Cílené hraní rukou (nevztahuje se na „nastřelení“).

Trestné střílení (za faul na hráče ve vyložené brankové příležitosti)

Trestné střílení se provádí od vlastní branky do prázdné branky soupeře.

Správně vstřelená branka

Když míč přejde celým objemem zepředu brankovou čáru.