Od lampiónu k lampiónu Rudy Vaigla

Před loňskou „Votickou cestou“ jsem požádal překvapivého vítěze prvního ročníku závodu „Správným směrem s Vitalitas“ Honzu Křivánka, aby něco napsal do bulletinu. Nějakým nedopatřením však jeho příspěvek ke mně dorazil pozdě a do bulletinu se nedostal. Honza měl ovšem na Votické smůlu. Kvůli zdravotní indispozici ji nedokončil. Věřím, že letos, 24. června v Liberci, nastoupí zdráv tentokrát již v roli favorita. Jeho loňský příspěveček považuji za aktuální i letos, byla by škoda, aby zůstal v šuplíku. Myslím, že N1 mu nehrozí. Čekání na „senilák“ je nepochybně jedno z nejkrásnějších období, na což Honza přijde až za mnoho let. Jsou totiž mezi námi závodníci s „velmi zajímavým“ věkovým koeficientem, který by jim značně vylepšil čas běhu (spíš tedy chůze), avšak jen za předpokladu, že zvládnou trať MB (nebo MA). Protože je tato trať nad jejich síly, nezbylo jim nic jiného než sešup do N2 (časem možná až do N1), která je bez věkového koeficientu.

Ale nyní již má slovo Honza:

Právě prohlížím bulletin z roku 1999, kde jsem ještě běžel N1 v trojici s maminkou a tetičkou. Je to již sedm let, já běhám dva roky MB a zbytek trojky postoupil do N2. První závod v kategorii mužů B byl nezapomenutelný nejen pro mne. Bylo to slavné Německo, na které dodnes mnozí vzpomínají. Já běžel se sádrou na ruce a můj čas byl několikahodinový. Letos (psáno v roce 2006) v červnu jsem v MB vyhrál (díky senilákům soupeřů jen o pár vteřin). Vidím však, že kategorie MB je o něčem jiném než předchozí kategorie a budu muset hodně přidat, abych si svá umístění udržel. První vyhrání z kapsy vyhání - tak aby mě to nevyhnalo zpátky do N1! Proto se budu snažit ukázat všem záda a potvrdit, že i když jsem věkově nejmladší, do mužů B patřím. Na senilák si ještě počkám, a tak se musím spolehnout jen na své nohy. 

Startovní listinu, doufám, stáhneme z webových stránek pořádajícího oddílu, aby mohla být vyvěšena v místě ubytování. Budete-li znát svůj startovní čas, můžete tomu přizpůsobit odjezd na shromaždiště.  Start prvního závodníka je v 10.30 hodin. Jsme domluveni, že účastníci bankovního závodu začnou startovat o něco později (kromě startujících „brzy“). Popisy kontrol  své kategorie si vyhledejte a odeberte na shromaždišti z pytlíčku (sáčku). Popisy si nezapomeňte vzít s sebou do lesa. Také si zapamatujte nebo raději zapište svůj startovní čas. Zkušenější závodníci Vám poradí jak si počínat s popisy – např. zasunout je do průsvitného obalu na spisy a připevnit zavíracími špendlíky na rukáv.  

Mapy nebudou vodovzdorně upraveny. Doporučuji průsvitné desky na spisy formátu A4. 

Sportovce s příjezdem v neděli upozorňuji, že jejich startovní čas nebude možno posunout, i když se dostaví ke startu později. Počítejte s časovou rezervou, abyste se před závodem stačili v klidu převléknout, vyzvednout popisy a čip SI, zaplatit půjčovné 20 Kč za čip, dojít v pohodě na start. Nespoléhejte na to, že budete startovat pozdě! 

Čipy Sport Ident zapůjčíme při prezenci všem, kteří je nevlastní. Tito všichni berou na vědomí, že za jeho ztrátu uhradí 1000 Kč. Jakým způsobem si čip navléknete na prst vám ukáží zkušenější kolegové a kolegyně. Ještě jednou zdůrazňuji dvě snad nejčastěji opomíjené povinnosti: V cíli, často přímo pod transparentem, musíme ještě naposled čip zasunout do krabičky, čímž se nám zapíše cílový čas. Odtud se vydáme 1000 metrů z kopce do centra závodu, kde musíme dát čip vyčíst.

Často se najde závodník, který v euforii, že už to má za sebou, na vyčtení zapomene. Pak se ovšem marně hledá ve výsledkové listině. Čas, který po vyčtení čipu obdržíte na výpise (papírku, na který si chvíli počkáte) nebude ještě přepočten věkovým koeficientem!  

Popisy kontrol budou, doufejme, pro kategorie N1 a N2 slovní, pro ostatní kategorie v piktogramech. Méně zkušeným borcům poslouží pomůcka, která bude k dispozici u prezence.  

Slavnostní vyhlášení je akt, vyžadující přítomnost všech účastníků, především však těch, kteří mají převzít cenu. Nedostaví-li se závodník pro cenu, ztrácí na ni nárok.  

Věkové koeficienty, zvané seniláky, jsou občasným předmětem diskusí. Nechť jsou i nadále příjemným povzbuzením pro všechny třicetileté a starší, jimž vylepší čas běhu. Zvolili jsme tuto metodu proto, že na bankovních závodech nemáme tak velké počty závodníků v jednotlivých věkových kategoriích, jako je tomu u běžných orientačních závodů. Také máme velmi rozdílné zkušenosti i výkonnost. Věkové koeficienty objektivně srovnají výkony závodníků různého věku v kategoriích A a B. 

Letos uplyne 5 let od XX. ročníku Votické cesty. Mnozí si pamatujete na závod štafet ve Milovicích na Slapech i na pěknou mapičku, na níž se uskutečnil pouze tento jeden závod. Zmapoval ji a nakreslil pro nás tehdy Ivoš Habán, s nímž se v Liberci setkáváme po pěti letech jako se stavitelem tratí. Věříme, že se nám budou líbit a že se většina z nás neztratí. Jak vyplývá z předchozího textu, bude letos již XXV. ročník pravděpodobně nejstaršího bankovního závodu, Votické cesty. Přijměte již dnes co nejsrdečnější pozvání na Českomoravskou vysočinu, kde se v termínu 27. – 28. října jubilejní závod uskuteční. Klasický závod v sobotu bude u Žďáru nad Sázavou (mapa Babín), lotyšské štafety pak v neděli v okolí RS BVV Zubří u Nového Města na Moravě (mapa Zubr-západ).  

S drobnou změnou centra závodu souvisí i o něco delší cesta na start (1 300 m do kopce) a cesta z cíle (1 000 m z kopce). V centru závodu budou k dispozici sprchy. 

Prosím všechny fotografy, kteří zaznamenají na svoji digitální kartu cokoli ze závodů, aby dali svoje úlovky k dispozici SOBSA. O fotodokumentaci má zájem hlavní partner závodu – VITALITAS POJIŠŤOVNA a také správce našich webových stránek Honza Benda. Foto lze zaslat na e-mailovou adresu SOBSA nebo se s námi domluvit na jiném způsobu předání. Předem děkujeme! 

Možná někdo z pravidelných účastníků orientačních závodů s překvapením zaznamenal start Hanky Slámové v N1. Jedna z favoritek ŽB v N1? Potkáte-li na trati Hanku s francouzskými holemi, pochopíte. Léčí si potrhané vazy z lyží a klidně si s ní můžete v lese o tom popovídat. Na Votické koncem října to však již bude o něčem jiném – je to tak, Hanko?