RekreaÄŤnĂ­ turnaj v Badmintonu - pravidla

Pravidla badmintonu, platná od 1. června 2006, jsou na 11 stránkách formátu A4. Pro potřeby rekreačního turnaje bylo z těchto pravidel vybráno jen to nejpodstatnější, týkající se čtyřhry. Dále byla pravidla poněkud zjednodušena a upravena.

Losování

Před zahájením hry se provede losování a strana, která vyhrála los, si zvolí zda bude podávat nebo přijímat jako první nebo na které straně dvorce začne hru.

Počítání

Zápas se hraje na dva vítězné sety ze tří, vítězem setu se stává strana, která jako první dosáhla 15 bodů. Za stavu 14:14 strana, která dosáhne dvoubodového vedení, vyhrává set. Bod získá strana, která vyhrála výměnu (tedy každá chyba znamená bod-změna oproti starým pravidlům-stejné počítání jako u volejbalu). Strana, která zvítězila v předchozím setu, podává v následujícím jako první.

Změna stran

Změna stran nastává po skončení prvního setu, před začátkem třetího setu a ve třetím setu, když strana, která v setu vede, dosáhne 8 bodů.

Podání

Raketa podávajícího musí udeřit míček pod úrovní pasu podávajícího. Celá hlava rakety je pod úrovní ruky podávajícího, pohyb rakety musí pokračovat kupředu, let míčku musí směřovat vzhůru přes síť. Podávající hráč nesmí podávat pokud přijímající hráč není připraven, ale pokud se přijímající hráč pokusí podání vrátit, má se za to, že byl připraven. Ve čtyřhrách mohou spoluhráči zaujmout takovou pozici, která nebrání ve výhledu podávajícímu hráči nebo přijímajícímu hráči.

Pole pro podání a příjem podání

Hráč podávající strany musí podávat z pravého pole pro podání, pokud podávající strana ještě nebodovala nebo dosáhla sudý počet bodů. Hráč podává z levé strany, pokud podávající strana dosáhla lichého počtu bodů. Hráč přijímající strany, jenž podával naposled, musí zůstat ve stejném podávacím poli, z něhož naposledy podával. Hráči nesmějí měnit svá příslušná podávací pole, dokud nezískají bod při podání své strany.

Příklad: A,B hrají spolu, CD hrají spolu. A podává zprava na C, který stojí rovněž vpravo. Dokud dvojice AB boduje, podává stále hráč A, ale pokaždé z jiné strany- jednou zprava do pravého pole na hráče C, jednou zleva na hráče D do levého pole podání (protože má dvojice lichý počet bodů).

Zisk bodů a podání

Když podávající strana vyhraje výměnu, získává bod. Podávající hráč pak opět podává z druhého pole podání. Podání smí vrátit pouze přijímající hráč. Když přijímající strana vyhraje výměnu, získává bod. Když je podání vráceno, smí být míček odehrán kterýmkoliv hráčem podávající strany, poté kterýmkoliv hráčem přijímající strany atd., pokud míček nepřestane být ve hře. Když je podání vráceno, smí hráč odehrát míček na jakémkoliv místě na své straně dvorce.

Chyby

K chybě dochází když podání není provedeno správně, při hře když míček dopadne mimo hranice dvorce, projde skrz síť nebo pod sítí, nepřejde síť, dotkne se těla nebo oděvu hráče, dotkne se jakéhokoliv jiného předmětu nebo osoby mimo bezprostřední okolí dvorce. Když při hře bod, v němž se poprvé hráčova raketa dotkne míčku, neleží na hráčově straně sítě.